Για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Συνεχίζοντας την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας, συναινείτε στην χρήση cookies σύφωνα με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το να κάνει κάποιο παιδί μαθήματα πιάνου στις μέρες μας είναι ένας μικρός άθλος!

Κι αυτό γιατί τα μαθήματα πιάνου απαιτούν συνέπεια, επιμονή, υπομονή, αποκωδικοποίηση, εξάσκηση, επανάληψη, παρατηρητικότητα, ανάλυση και πολλά ακόμη.

Και επειδή κανένας μας δεν γεννήθηκε με όλες τις παραπάνω δεξιότητες, τα μαθήματα πιάνου βοηθάνε στην εξάσκηση όλων αυτών.

Το θέμα είναι ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ημερών μας. Σήμερα τα πάντα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, άμεσα και χωρίς κανέναν κόπο. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα παιδιά: ένα κουμπί, ένα πάτημα – κι έγινε!

Πρόσφατα ένα παιδί, που προσπαθούσα να το πείσω να παίξει για τρίτη φορά την ίδια μουσική φράση, με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα κατάφερνε να το παίξει καλύτερα – τι πιο λογικό άλλωστε – μου είπε με αγανάκτηση: «Δεν μπορούμε να βρούμε ένα ρομπότ να τα παίξει για μένα;»

Βρήκα την απάντησή του εξαιρετικά ευφυή! Από την άλλη, με έβαλε σε σκέψεις ότι το «λογικό» για αυτό το παιδί, και πιθανόν και για όλα τα παιδιά της γενιάς του, είναι πως όταν δυσκολευτεί σε κάτι θα χρησιμοποιήσει μια μηχανή αντί να το παλέψει μόνο του.

Η δική μου γενιά μεγάλωσε με δεδομένο ότι η τηλεόραση έπαιζε καθημερινά 6-9μμ και πως όταν άνοιγες την τηλεόραση έπρεπε να περιμένεις μερικά λεπτά για να «ζεσταθεί». Έχετε δοκιμάσει να το πείτε ποτέ αυτό στα σημερινά παιδιά; Απλά δεν το πιστεύουν! Να περιμένεις για κάτι; Να μην μπορείς να δεις τηλεόραση ΟΠΟΙΑ ώρα θέλεις; Αδύνατον!

Βλέπετε, ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει πάρα πολύ. Αλλά οι δεξιότητες που απαιτούν τα μαθήματα πιάνου παραμένουν οι ίδιες: συνέπεια, επιμονή, υπομονή, αποκωδικοποίηση, εξάσκηση, επανάληψη, παρατηρητικότητα, ανάλυση και πολλές ακόμη.

Γι αυτό και οι γονείς θα πρέπει να εκτιμήσουν περισσότερο τον αγώνα τους όταν κάθονται στο σκαμπό του πιάνου και να τα καταλαβαίνουν περισσότερο όταν δηλώνουν κουρασμένα, απογοητευμένα και ότι δεν αντέχουν να συνεχίσουν.

Είναι ακριβώς η στιγμή που χρειάζονται ενθάρρυνση για να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους. Με αυτή την ενθάρρυνση θα φτάσουν να νιώσουν χαρά και υπερηφάνεια όταν τελικά θα φτάσουν τον επόμενο στόχο τους. Και μόνον έτσι θα μπορέσουν να πάνε παρακάτω και να γίνουν περισσότερο ικανά σε περισσότερους τομείς της ζωής τους.

Ντομένικα Μίκαϊτς – Μουσικός, Εκπαιδευτικός

Ο Μικρός Χώρος Τέχνης θέλουμε να είναι γεμάτος από χαρούμενα παιδιά και ευχαριστημένους μεγάλους. Αυτό το καταφέρνουμε μέσα από την καλή οργάνωση της καθημερινότητας, τη γαλούχηση της ομαδικότητας και την εκπαίδευση όσον αφορά τον σεβασμό κάποιων βασικών κανόνων.

Επικοινωνία

Σάκη Καράγιωργα 76, Γλυφάδα

Τηλ: 210 96 05 199

E-mail: info@mxt.gr

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας.

© 2017 Μικρός Χώρος Τέχνης. All Rights Reserved.

Αναζήτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd